WZ jong belgenGoudse kaas

Productomschrijving:

De productie van de kaas gebeurt op een pure manier zonder onnodige toevoegingen van bijvoorbeeld kleurstof en nitraat. Bij gangbare kaas wordt vaak nitraat toegevoegd om de boterzuurbacteriën te remmen, en krijgen de kaas en coating vaak een gele kleur door toevoeging van kleurstof.

De  biologische melk wordt alleen gepasteuriseerd, en daarna wordt vegetarisch stremsel en zuursel toegevoegd. Tijdens het bereidingsproces van de kaas stollen de eiwitten in de melk en ontstaat er een vaste substantie (wrongel), waarna de wei die vrijkomt kan worden afgetapt. De wrongel wordt in een kaasvorm geperst en daarna ondergedompeld in een pekelbad. Dit geeft smaak aan de kaas, verbetert de textuur en zorgt voor een langere houdbaarheid.  

Daarna krijgt de kaas alle tijd om op houtenplanken in het kaaspakhuis te rijpen en zijn smaak te ontwikkelen. Dit is bij gangbare kaas niet gebruikelijk. Zo wordt er aan veel ‘oude’ kaas die in de supermarkt verkrijgbaar is, een speciaal zuursel toegevoegd waarmee de rijping van de kaas wordt versneld. Op die manier kan kaas van 3 tot 4 maanden al verkocht worden als oude kaas. De biologische oude kaas rijpt natuurlijk en krijgt 11 tot 12 maanden de tijd om zijn uitgesproken smaak te ontwikkelen.

Tijdens de natuurlijke rijping van de kaas daalt het vochtgehalte , (de kaas droogt in, en wordt steeds lichter) ontwikkelt zich de smaak en wordt de lactose volledig afgebroken. Daardoor is de kaas lactosevrij en kunnen de meeste mensen met een lactose-intolerantie Goudse kaas goed verdragen en verteren.

Om mooie kaas te maken is een intensieve verzorging gedurende het rijpingsproces nodig. Zo worden de kazen meerdere keren per week gekeerd en schoongemaakt. Omdat er geen schimmelremmende stoffen aan de kaaskorst worden toegevoegd, is de behandeling arbeidsintensiever dan bij gangbare kaas. Al dit harde werk zorgt voor prachtige biologische kaas die vol van smaak is. Verkrijgbaar van jong tot en met overjarig (XO/ Extra Oud).

Hoe oud is mijn kaas?

  • Jong 4 tot 6 weken
  • Jong Belegen 8-12 weken
  • Belegen 5-6 maanden
  • Extra Belegen 8-9 maanden
  • Oude 11-12 maanden
  • Overjarige/ XO meer dan één jaar

Coating:
Op Goudse kaas wordt van oudsher een ademende coating aangebracht, zodat de kaas op natuurlijke wijze kan rijpen. Bij biologische kazen bevat deze coating geen natamycine (schimmelremmende stof) en geen kleurstof. Daardoor kan je de kaas direct onder het laagje coating gewoon eten. De kaaskorst is dus zo natuurlijk mogelijk, maar het is natuurlijk wel een beschermlaagje ofwel een soort verpakking voor de kaas, de coating kan je zoals gezegd niet eten.

XO-kaas

De XO (extra oude) kaas heeft alle tijd gekregen om zijn uitgesproken smaak te ontwikkelen. De romige XO kaas van Weerribben Zuivel krijgt namelijk minimaal 12 maanden de tijd om te rijpen. Natuurlijk gerijpt op houten planken. Lactose vrij, want tijdens het rijpingsproces zet de lactose in de melk zich om in melkzuur. Bereid zonder chemische kleur-, geur- of smaakstoffen en zonder toevoeging van nitraat/salpeterzuur. Vegetarisch gestremd, dus geschikt voor vegetariërs. Met zijn heerlijke en intense smaak is deze kaas perfect voor op een kaas- of borrelplankje.

Graskaas

Graskaas wordt gemaakt van de melk in de periode als de koeien weer van het eerste nieuwe gras genieten. Dit eerste lentegras zorgt voor een andere samenstelling van de melk waardoor de kaas romiger en smeuïger is. Door het hogere natuurlijke caroteengehalte in het eerste gras is de kaas geler van kleur. Van die melk maakt Weerribben Zuivel graskaas. De kaas is maar kort verkrijgbaar omdat het een seizoensproduct is. De koeien van de Weerribben Zuivel lopen uiteraard van het voorjaar tot het najaar buiten en eten in die periode dan volop gras. Echter krijgen van Weerribben Zuivel alleen de eerste kazen na de eerste weidegang de naam graskaas.

Ingrediënten:

Biologische melk, zout, zuursel, vegetarisch stremsel.

Gepasteuriseerd

uitgebreide productspecificatie

 

Adres

Weerribben Zuivel BV
Veldhuisweg 9
8362 VB Nederland (Overijssel)
Tel. 0527 29 25 29
contact@weerribbenzuivel.nl

Samen Sterk

logo-Natuurmonumenten staatsbosbeheer-logo
vogelbescherming nederland
Laad je op in Overijssel