Duurzaamheid

Met onze producten draagt u bij aan een duurzame wereld:
  • Uiteraard produceren wij op biologische wijze, en we zijn biologisch gecertificeerd sinds de jaren 80. Maar we proberen altijd een stap verder te gaan, en voorop te lopen.
  • Zo werken wij nauw samen met Vogelbescherming Nederland en zetten ons intensief in voor biodiversiteit: https://weerribbenzuivel.nl/schenk-aandacht
  • Wij ondersteunen kleine ondernemers in ontwikkelingslanden via micro krediet van Novib.
  • Wij gebruiken groene stroom voor de productie van onze producten.
  • Wij kiezen voor de meest duurzame beschikbare optie wat betreft verpakkingen.

Verpakkingen

Bruine board pak en dop

bbpak

images\verpakking Duurzaamheid - Weerribben Zuivel
De nieuwe verpakking (karton en dop) is volledig hernieuwbaar gebaseerd op producten uit de bosbouwindustrie, welke FSC gecertificeerd is. Er worden geen fossiele grondstoffen gebruikt. Grondstoffen en productieprocessen zijn klimaatneutraal. Hiermee is in totaal een besparing van ruim 30% CO2 uitstoot bereikt. De verpakking kan bij het PMD afval en is volledig recyclebaar. Met deze nieuwe verpakking zorgt Weerribben Zuivel voor een grote verduurzaming van het zuivelschap in de bio-speciaalzaak.

Duurzame dop

nieuwe dop WZ

Vanaf nu zijn de drinkbare zuivel voorzien van een nieuwe duurzame dop die aan het pak blijft zitten. Hiermee is Weerribben Zuivel het eerste zuivelmerk in Nederland die deze verduurzaming doorvoert.

Om zwerfaval te voorkomen is het vanaf juli 2024 verplicht dat de plastic dop bij literpakken (en flesjes) vast blijft zitten aan de verpakking. Weerribben Zuivel heeft er echter voor gekozen om niet tot deze datum te wachten en deze verduurzaming van de verpakking al eerder door te voeren voor haar pakken.

Deze nieuwe dop is 20% lichter wat zorgt voor een plastic reductie en is voor 100% gemaakt van een hernieuwbare grondstof, geproduceerd op basis van tallolie, een restproduct van de houtindustrie . Ook is de dop goed recyclebaar en kan samen met het pak in de plastic/PMD stroom worden herverwerkt. Naast dat deze nieuwe dop de meest duurzame keuze is, is de dop makkelijk in gebruik. Bij het uitschenken van de zuivel blijft de dop naar boven gericht en is het pak makkelijk en lekvrij hersluitbaar. De dop niet verwijderen, want dan is het pak niet meer hersluitbaar.
dop Duurzaamheid - Weerribben Zuivel


Beker, seal en hersluitdeksel

bekerpetseal

images\beker Duurzaamheid - Weerribben Zuivel images\seal Duurzaamheid - Weerribben Zuivel

Recentelijk hebben we er voor gekozen de bekers om te zetten naar een nieuwe kartonnen beker in plaats van de plastic beker met kartonnen wikkel. Deze overgang gaat geleidelijk waarbij we de voorraad ‘oude’ bekers eerst opmaken.

De nieuwe kartonnen beker bestaat voor 82% uit hernieuwbaar materiaal en betekent een reductie van de hoeveelheid plastic per beker van 50%. Het karton is gemaakt van hetzelfde karton als de literpakken, en de bekers kunnen mee met dezelfde recyclingstroom, ofwel in de PMD bak/plastic bak. Dan worden ze gerecycled zoals de kartonnen literpakken.

De bekers zijn PEFC gecertificeerd, wat garandeert dat het gebruikte hout/papier van duurzame herkomst is. Voor meer informatie kunt u kijken op: https://pefc.nl

De PET seals op de bekers zijn gemaakt van een monomateriaal en zijn goed te recyclen. PET seals kunnen bij het PMD afval en zijn volledig recyclebaar. Van oude PET seals kunnen bij herverwerking weer nieuwe verpakkingsmaterialen voor voedsel worden gemaakt.

We krijgen regelmatig vragen over de hersluitbaarheid van onze bekerverpakkingen. Wij kiezen er voor om onze producten niet te voorzien van een hersluitdeksel. Deze keuze maken wij vanuit milieu-oogpunt. Wij proberen ons verpakkingsmateriaal te beperken. Mocht u de hersluitdeksel erg missen dan kunnen wij naar u éénmalig een hersluitdeksel opsturen. U kunt de hersluitdeksel aanvragen door een email te sturen naar contact@weerribbenzuivel.nl

Glazen fles

glasfles

images\statiegeld Duurzaamheid - Weerribben Zuivel
Eenmalig glas is minder goed voor het milieu dan een kartonnen pak.Daarom hebben wij gekozen voor een statiegeldsysteem voor onze glazen flessen. Deze fles kunt u als hij leeg is weer schoon inleveren bij de winkelier waar u het product heeft gekocht. Wij hervullen deze flessen weer. De dop kan bij het verpakkingsafval. 

De statiegeld glazen fles is een van de oudste verpakkingen voor zuivel. Glas heeft geen last van smaak of geuroverdracht, en is een puur en eerlijk verpakkingsmateriaal. Bovendien is de glazen fles nog steeds een van de duurzaamste verpakkingsmaterialen, mits de fles hergebruikt wordt. Mede daarom is de glazen fles afgelopen jaren weer populairder geworden.

De fles wordt in onze fabriek gespoeld en opnieuw gevuld. De glazen fles gaat op deze manier ca 50x mee, en zo zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig voor het verpakken van de zuivelproducten.

Maar glas is afgelopen jaar wel fors duurder geworden, oa door de energie die nodig is voor de productie. Daarnaast hebben we door de hoge energiekosten te maken met fors hogere kosten voor het spoelen van de flessen. Toch hebben we besloten door te gaan met de glazen fles. We zien ons door de gestegen kosten wel genoodzaakt het statiegeld tarief per 1-2-23 aan te passen, zodat de vervangingswaarde van de fles weer in lijn ligt met het statiegeldbedrag.

Het statiegeldtarief is verhoogd naar 70 cent.

Emmer

emmer De emmers van Weerribben Zuivel van de kunststof PP. PP is een monomateriaal en goed recyclebaar. Gooi deze verpakking daarom weg bij het verpakkingsafval.

Boterwikkel

boterwikkel

images\wikkel Duurzaamheid - Weerribben Zuivel
De wikkel bestaat uit een dun laagje aluminium en daarnaast FSC gecertificeerd papier. Aluminium is de beste barrière tegen licht, zodat de boter langer vers blijft. De wikkel weggooien bij het restafval.


Omverpakkingen

Veel producten verpakken we als ze aan de winkels worden geleverd in kratten. Sommige producten worden in kartonnen doos of tray verpakt. Al onze kartonnen omverpakkingen zijn gemaakt van FSC gecertificeerd karton.

Zo maak je een pak goed leeg
zuivelpak leegmaken

Vaak blijft er nog wat zuivel achter als je een pak uitschenkt. Als je je pak goed opvouwt, haal je het laatste beetje er tot de laatste druppel uit. Dat kan wel een half bakje vol zijn! Door een pak goed leeg te maken wordt er minder voedsel verspilt.

Voor meer informatie: www.zuivelpak.nl/voedselverspilling

Adres

Weerribben Zuivel BV
Veldhuisweg 9
8362 VB Nederland (Overijssel)
Tel. 0527 29 25 29
contact@weerribbenzuivel.nl

Samen Sterk

logo-Natuurmonumenten staatsbosbeheer-logo
vogelbescherming nederland
Laad je op in Overijssel