bio weerribben

Biologisch bedrijf

Midden in Nationaal Park Weerribben–Wieden, ligt het Overijsselse dorpje Nederland. Daar grazen de koeien van Melkboer Klaas de Lange op zo’n 300 hectare natuurgrond. De drijfveer van Klaas is om biologisch te boeren. De koeien zijn vrij om de stal of de wei in te gaan en ze bepalen ook zelf wanneer zij zich laten melken door de melkrobot. Melk die gisteren door de koe gegeven is, ligt vandaag al in het schap. Dat kan als op het bedrijf gemolken én geproduceerd wordt, zoals hier vroeger heel gewoon was!

 Biologische melk

Algemeen: Biologische melk komt van koeien die veel buiten lopen, weinig krachtvoer hebben gekregen, geen preventieve medicijnen hoeven te slikken, vaak niet onthoornd zijn en gegraasd hebben op weilanden zonder kunstmest en/of chemische bestrijdingsmiddelen. Hun voer bestaat uit biologische grondstoffen en bevat geen genetisch gemodificeerde bestanddelen. Aldus de eisen van de Nederlandse keurmerkorganisatie Skal. Vanaf 2000 gelden deze eisen in de hele EU. De melk ondergaat in de fabriek alleen de minimaal vereiste bewerkingen. 
Van onze biologische melk maken wij veel verschillende producten.
 
bio productie weerribben

Biologische Landbouw

(Algemeen)
De biologische landbouw streeft ernaar om in harmonie met mens, dier en milieu haar producten te verbouwen en haar dieren te verzorgen.
De biologische landbouw moet dan ook aan bepaalde (milieu)eisen voldoen:
- Er wordt veel aandacht besteed aan het welzijn van het vee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan huisvesting en weidegang.
- Melkkoeien gaan zo veel mogelijk naar buiten.
- Er mogen niet meer dan 2 koeien per ha gehouden worden.
- Veevoeding moet voor 100% van biologische herkomst zijn.
- Koeien mogen maar een bepaalde hoeveelheid krachtvoer hebben.
- Bij voorkeur moet het voer op het eigen bedrijf verbouwd worden.
- Om het land gezond en vruchtbaar te houden moet de boer organische mest gebruiken. Kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet toegestaan.
- Hormonen en bepaalde diergeneesmiddelen mogen niet gebruikt worden. Antibiotica is maar beperkt toegestaan.
- Genetische modificatie van zowel gewassen als vee is ook niet toegestaan.
- Bij de bereiding van biologische producten mogen geen geur-, kleur- en smaakstoffen en/of conserveringsmiddelen gebruikt worden. Ook toevoegmiddelen, zoals bijvoorbeeld fruit, moeten van biologische herkomst zijn.
 
regio weerribben

In samenwerking met Watterreijk Marketing worden de melkpakken van Weerribben Zuivel ingezet om de regio op de kaart te zetten.
 
BewarenBewaren
oxfam novib weerribben

Weerribben Zuivel helpt samen met Oxfam novib boeren bij het opstarten en financieren van een eigen bedrijfje in derde wereldlanden.
 
BewarenBewaren

Adres

Weerribben Zuivel BV
Veldhuisweg 9
8362 VB Nederland (Overijssel)
Tel. 0527 29 25 29
contact@weerribbenzuivel.nlSamen Sterk

logo-Natuurmonumenten staatsbosbeheer-logovogelbescherming nederland